Programlehetőségek

Magyarhertelenden a termálfürdő biztosítja a vendégek számára a pihenést és kikapcsolósást. A termálvíz 550 méteres mélységből 38 C-os és 1062 méterről feltörő 63 C-os források szolgáltatják, melyek kedvező hatással vannak a reumatikus, izületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre. A vizek gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkeznek: nátrium, kálium, vas, mangán, magnézium, szulfát, hidrokarbonát, ammónium, kalcium, klorid, jód, szénsav, parafin.

1

Elősegíti a reumás, mozgásszervi megbetegedések és általában a keringési zavarok, izületi bántalmak, idegrendszeri panaszok gyógyulását, ezen kívül ivókúraként fluorit tartalma miatt fogínybetegségekre is kiválóan alkalmas.

A termálfürdő Magyarország egyik legnagyobb szaunarendszerével rendelkezik, ahol a vendégek különféle szaunafajták közül válogathatnak: infra-, finn-, aroma- és bioszauna, gőzkabin, valamint a kültéri fatüzeléses finn szauna, amelyek alkalmazását szaunamesterek segítik.

Sörkedvelő vendégeink részére a falun belül található a Kapucínus sörfőzde, ahol megismerkedhetnek a sörfőzés rejtelmeivel és helyben fogyaszthatnak is egy kis hagyományos ízvilágú házi sört.

A természetkedvelők számos turistautat találnak, az erdei úton egy túra keretében megtekinthető a Napszentély kilátó, továbbá az erdőben festett turistaút segíti a tájékozódást azok számára, akik egy pár órás túra keretében az Orfűi tavakat kívánják megtekinteni.

A Magyarhertelendi Kastélyban a “Varázspadlás a Kiskastélyban” elnevezésű kiállítás 2012. május 19-én nyílt meg. Tibold Zita és Bölcz Berta gyűjteményéből többek között mackók, régi szódásüvegek és különböző földrészekről származó maszkok láthatók a múzeumban. A falu szépen rendben tartott műemlékjellegű épületei (pl. a templom, a plébánia épülete, a Plávics- és a Ropoli-ház), valamint a fürdő területén lévő évszázados kocsányos tölgy – természetvédelmi érték – egyaránt gazdagítják a látnivalókat. A falu virágos, rendben tartott közterületei, a több rendezett park, a vízköpő az iható forrásvízzel, a nyári programoknak helyt adó szabadtéri színpad, a millenium emlékére felállított kopjafa, a megújult játszótér a helybéli lakosság és az idegenforgalom számára is kellemes környezetet alkotnak.

Magyarhertelendtől kb. 5 km-re található Orfű, ahol két strandot is kipróbálhatnak az arra látogatók, az Orfűi Aquaparkot és a Kis-tó strandot, továbbá a lovaglást, horgászást és vízi sportokat. Itt található a kemencés udvar is, valamint a gombaház, ami szintén érdekes lehet az oda látogatók számára.

A falutól kb. 1 km-re található Bodolyabér, melynek egyik érdekessége a kisbodolyai harangláb, melyet a korábban itt állt, fából készült ágas harangláb helyére építettek. Borkedvelők részére ajánlani tudjuk a szőlősgazdák borospincéit a bodolyabéri szőlőhegyen.

Magyarhertelendtől kb. 7 km-re található Abaliget, ahol megtekinthető a cseppkőbarlang és Orfűhöz hasonlóan kiváló horgászási lehetőséget nyújt a barlang előtt elhelyezkedő tó.

Ugyancsak meg kell említeni Sikondát, ahol a wellness-fürdő és a tavak, továbbá a lovarda szintén jó kikapcsolódást jelenthet az arra látogatóknak.

Magyarhertelendtől kb. 20 km-re található Pécs, ami a mediterrán sétatereivel, emlékműveivel és múzeumaival felejthetetlen emlékekkel gazdagíthatják az arra járókat.